Bryndza posiada kolor biało kremowy, jest to serek pikantny, wytwarzany z mleka owczego (czasami z małą domieszką mleka krowiego), ma intensywny, relatywnie słony smak i konsystencję pasty. Bryndza to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, wyrabiana jest od maja do października każdego roku.
Oscypek, oszczypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego. W smaku jest nieco pikantny, lekko słonawy i posiada aromat dymu z ogniska. Produkowany w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków z typowym dla regionu zdobieniem brzegów. Zdobienie odciskane jest w rozszczepialnej drewnianej foremce, tzw. "oscypiorce". Właśnie od scypania (rozszczepiania) tych foremek pochodzi najprawdopodobniej nazwa sera: gwarowe uozscypek (uproszczone następnie do uoscypek) można przetłumaczyć jako rozszczepek. Od 2 lutego 2007 góralskie oscypki są drugim (po bryndzy podhalańskiej) polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne – uzyskały status Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO)..
Redykołka robiona jest z resztek przetworzonego bundzu, pozostałych z wyrobu oscypka. Często w kształcie zwierząt, parzenic serca lub wrzeciona. Jest to serek wyrabiany z mleka krowiego. Redykołka idealnie nadaje się na grilla (podawany z żurawiną).
Bundz, bunc to ser z mleka owczego, rodzaj twarogu. Zlane do „puciery” mleko"klaguje" się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku. Najsmaczniejszy jest bunc z wiosennego wypasu owiec, z maja, ma nawet swoją zwyczajową nazwę: bunc majowy. W smaku jest słodkawy. Można ten serek wędzić. Idealnie smakuje na kanapce pokrojony w plasterki i przyprawiony szczyptą soli. Zimą serek ten wyrabiany jest z mleka krowiego.
Korbacz, korboc to rodzaj sera góralskiego produkowany z mleka krowiego.Kształtem przypomina długie nitki makaronu, najczęściej splecione w warkocz lub wiązki. Smak ma łagodny, mniej słony niż oscypek, nie jest też tak twardy. Jest to idealna przekąska do piwa. Można spotkać korbacze wędzone o ciemnobrązowej barwie oraz całkiem jasne, niewędzone.
Gołka to tradycyjna nazwa wędzonego sera. Czasami jest on mylony z oscypkiem ze względu na stosowanie podobnych form (oscypek - wrzecionowaty, gołka - walcowata), jednak smak obu serów jest zupełnie inny.
Sery góralskie przygotowane przez Zbójnicki Szlak z Żywca, na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.